Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dolitla jsem a ziju - nove

17. 7. 2008

Morning tru (i kdyz my tu ted mame apinun),

hlásíme se poprvé z letošní exkurze na Papuu. Naše exkurze začala setkáním na Ruzyni, pokračovala poklidnou cestou do Zurrichu, mnohokrát delším letem do Hong Kongu a dalším letem do Manily. Tady jsme se potkali s naším posledním členem – na Filipínské úřady pořádně naštvaného Sašu. Při dalším letu do Port Moresby jsme byli pohostinností aerolinek tak zaskočeni, že jsme při výstupu z letadla jen bouleli oči z přejezení. O co větší boj to byl pro Martina, který měl v batohu zakázanou bagetu se salámem a poctivě ji do sebe během čekání na odbavení natlačil. Naštěstí s ním někteří y nás měli slitování a pomohli žvýkat. Paní u pasové přepážky nebyla z nejrychlejších a fronta se vinula celkem do dálky - tehdy nám do odletu dalšího letadla zbývalo jen 25 minut a my začali být nervózní. Odbavení jednoho člověka trvalo 3 minuty, pak jen poshánět zavazadla, doběhnout k další přepážce, odbavit zavazadla (10 minut do odletu), poklusem na prohlídku příručních zavazadel, pak si to pro úspěch střihnout ještě jednou a už jsme měli cestu k letadlu volnou. Ouha, volnou, ale 300 metrů dlouhou. Náš dosavadní klus se změnil na sprint a šok z tropického klimatu jsme si opravdu užili. K letadlu jsme úspěšně doběhli a náš let zpozdili jen o 10 minut. Přesto jsme do Madangu dolítli všichni v pořádku a dokonce se shledali i s našimi věcmi.

            V dalších 2 dnech jsem se všeobecně aklimatizovali, seznamovali s osazenstvem Nagady a hlavně šnorchlovali a potápěli. Biskety zatim docela chutnaji, cerstve kokosove mleko je super. Vcera jsme si uzili tropicky lijak (Suspa se 3 dalsima lidma byl na lodicce v mangrovech...). Dnes po snidani vyrazily na nedaleky ostrov Wongat. Kolem ostrova byl paradni koralovy utes, na ktrerem jsme snorchlovali a potapeli se, taky jsme ho obeplavali. Celá akce připomínala spíše velké barbecue – hostina z masa peceneho v jame v zemi, pecenych bananu a plodu, ktere se jmenujou taro nebo tak nejak (z celedi aronovite, je to v podstate takova na sacharidy bohata hmota vicemene bez chuti - stejne jako banany, ktere se pecou) a papuanskeho piva, ktere je docela dobre. Pak tam bylo ovoce, ktere kdyz se otevre, tak semena vypadaji jako snuska zabich vajicek - ale chutnaji vyborne - trochu jako angrest. Srandu jsme si užili při cestě domů, kdy jsme se maličko povozili a pohoupali díky alkoholem a betelem opojenému řidiči loďky. Večer nás ještě čekala malá přednáška na uvítanou a pak jsme naopak mi udělali velkou radost předáním dovezených cigaret. Tímto tedy končí naše dosavadní pohoda na pláži a zítra ráno vyrážíme vstříc pralesu a všem těm slibovaným nemocem.

Zitra vyrazime do lesa – do Wanangu – coz je odsud 100 km autem a 12 km pesky. Budeme mit nosice. Po tom co jsem videl, jak se filipinci lamou pod myma batohama, jsem se strachoval, jestli ty nase bagly unesou. Pry jsou to zenske a nebudou s tim mit zadny problem. Takze zitra na cely den mame pochod na stanici. Tam nebude pripojeni na net, takze se ted nejakou dobu neozvu – nevim presne jak dlouho, ale mozna budeme mit pristup k netu az na konci naseho pobytu na PNG. Nase SIMka v telefonu tu nefunguje. Ve Wanangu budem pracovat na projektech, ktere si nejak vymyslime a vyberem. Na kazdem projektu bude pracovat 1 cesky student, 1 papuansky student a jeden parataxonom, tak uvidime na cem budu nakonec delat. Od zitrka zacne nase bisketova strava, maso pry bude jen kdyz se Papuancum podari neco ulovit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Úžas

(Šumšík, 8. 8. 2008 12:35)

Ahoj všetci „Čeko-pau“.
S radosťou a nadšením čítam tieto stránky. Všem – a to opravdu všetkým 2 + 4 nohým - prajem do ďalšieho pobytu veľa energie, radostí z poznávania nových krajov. Budem neustále na vás myslieť a vždy sa tešiť na ďalšie správy, pozdravy a komentáre. Opatrujte sa, nech ste zdraví a všetko môžete zvládnuť s radosťou.