Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoce

25. 3. 2008
Bohužel ale hlásili počasí a tak ač jsem plánovala, nakonec dopadlo všechno úplně jinak.
Páteční ráno bylo brzké neb mě probudil déšť pleskající do oken. Vypadalo to tedy na den strávený u knihy. Po snídani jsem ale přeci jen vyrazila k přístavu okouknout nějaké ptáčky a protáhnout tělo. Potkala jsem cestou jen jednoho šílence..taky s dalekohledem. Dali jsme se do řeči..zašli se podívat na místa, kde jsem včera asi viděla slučku a po hodině rozhovoru a procházky jsme si dohodli výlet k Tielu na mokřady. Doběhla jsem si tedy domů pro teplejší bundu, svačinu a pak spěchala zpět k místu srazu. Janse mi přinesl gumovky a vyrazli jsme jeho autem směr Tiel, Varik, Rossum ... a opravdu si užívali všech radostí počasí. Chvílemi pršelo, sněžilo, padaly kroupy...naštěstí to ptáci taky nevzdali a tak jsme toho viděli spooustu (viz Aves,aves). Vrátila jsem se v půl osmé hladová zmrzlá a tak špinavá, že jsem šla do sprchy mým oblíbeným poteréním způsobem :-).
Na sobotu hlásili o něco líp a já se Obrazekrozhodla že risknu naplánovaný výlet na Easter parade s přespáním v Amsterdamu. Sedala jsem brzy ráno na kolo za tuhého mrazu a 5 cm sněhu. Rukavice nevlastním a tak jsem se vybavila alespoň pletenýma ponožkama, které jsem nevlíkla na ruce. Nicméně opět došlo ke změně. V 11 jsem dojela do Utrechtu, kde jsem plánovaně prohlídla město, poobědvala a pak ... začalo neplánovaně pršet. Hodinu jsem pobyla pod různými střechami a stříškami, klesla na mysli (ale neklesla na dno) a ve 3 nakonec vyrazila "maličkou oklikou" přes Amersfoort domů, do tepla. Cestou jsem zmokla už jen trochu a navíc tak moc foukalo, že jsem byla nakonec skoro suchá.
Jenže ani poté jsem se naděje nevzdala a tak jsem v neděli v 5 opět vstala a opět šlapala...tentokrát jen 10 km do Ede a vyrazila do Amsterdamu pohodlněji - vlakem. Vybavena kartóny a mojí šťastnou pastelkou a fixem jsem hned z nádraží pospíchala ke správnému výjezdu z města a pokusila se o šílenost. Dostat se do Keukenhofu, do malé zapadalé vesnice se mi zdálo téměř nemožné a nejméně na 5 stopů. Tak jsem riskla rovnou ceduli "EASTER PARADE" a doufala. ObrazekK mému údivu jsem čekala jen 24 minut a pak mi zastavila rodinka, co taky jela na tuto slavnost. Vmáčla jsem se mezi jejich 2 děti a protože mi štěstí přálo víc než jindy, tak jsem zjistila že jedou i zpět a hned si domluvila zpáteční cestu. Počasí zatím pořád přálo, v zahradách bylo slunečno i když chladno. Prohlídla jsem si všechny alegorické vozy postavené z kytek, módní přehlídku šatů z kytek, vyhrála čokoládového zajíce a byl čas na cestu zpět. V Amsterdamu jsem pak strávila dalších 5 hodin, ale to už za hustého sněžení. Navíc ve většině kostelů byly stále mše a tak jsem nakonec v jednom z nich zůstala. Mše byla jen hodinu a byla pro španělskou komunitu (u vstupu jsem musela přesvědčit pána, že tam opravdu zůstanu celou dobu a nebudu během obřadu fotit). Příjemné bylo že se tam topilo, texty písní byly na obrazovce, obstojně jsem rozumněla a na konec jsme dostali svačinu, tak jak je na západě většinou zvykem. Tohle byl speciální španělský Velikonoční pletenec s vajíčkem uvnitř a kus sýra k tomu....vedle sedící paní se mi snažila vysvětlit původ tohohle zvyku a jídla, ale pochytila jsem sotva půl a omezila se jen na různě intonované SÍ. Pak jsem se ještě zašla podívat po večerním městě, okoukla ty vyhlášené dámy za výlohama a v 7 upalovala na vlak zpět. Cesta od vlaku nebyla jednoduchá....jet se kvůli větru skoro nedalo, a když jsem tlačila tak mi zas nestíhalo dymano vyrábět světlo...ještě že už mám cestu nacvičenou. Obrazek
Protože jsem únavou včera padla hned do postele, tak jsem musela ráno přivstat abych stihla udělat vajíčka a ještě se zajet podívat na vedlejší statek na tradiční oslavu. Vajíček jsem dělala jsem jen 8 v cibuli s travičkou. Vše velmi improvizované....slupky posbírané během týdne na celém patře, místo silonek síťka v níž se prodává česnek... ale povedlo se. Než kluci přišli (naštěstí byli den předem v hospodě) tak jsem měla uvařeno na celý týden (jinak to bohužel nestíhám, a tak vždy navačím a pak jen vyndavám z mrazáku), vajíčka hotová a uklizano. Odpoledne jsem věnovala přípravě do školy a práci na magisterce.