Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ještě, ještě Altaj

7. 3. 2010

Přednášky Martina Loewa: Altaj - velehory v srdci Sibiře.

 

Tajemství plání Ukoku

- to je článek ve kterém se snažím shrnout historii navštíveného území a jednotlivých míst, které jsem navštívila.

V originálu vyšel na Hedvábné stezce 25.2.2010

 

Co ohrožuje
populace levharta sněžného na Altaji?
- článek, který teprve vyjde a tak zde prozatím uvádím jeho text.

Území po kterém jsme se během naší expedice pohybovali je součástí pohoří Altaje, rozkládající se na hranicích Ruska, Číny, Kazachstánu a Mongolska (49°10‘ - 49°55’N, 86°50‘ - 88°30’E). Nejvíce času jsme strávili na Altajském zapovědniku (872 000 ha), Katuňském zapovědniku (130 000 ha) s ochrannou zónou kolem hory Běluchy (262 800 ha) a zejména pak na Klidové zóně Ukok na Ukok Plató (252 904 ha). Celková plocha těchto chráněných území čítá 1 611 457 ha.

Typický ráz této krajiny vznikl již během Kaledonsko-hercynského vrásnění a později byl dotvářen nespočetnými ledovci vznikajícími za dob ledových  a ukrutnou silou velkých vodních toků proudících tudy během teplejších období. Díky obrovské heterogenitě sklonů a směrů jednotlivých údolí a úpatí se dnes můžeme na Altaji setkat s kontrastem mezi teplými a deštivými léty a studenými zimami, za kterých jsou vrcholky hor pokryty silnou vrstvou sněhu zatímco údolí a kaňony jsou zakryty jen troškou sněhu.

Tyto klimatické a historické podmínky dovolily vznik ohromné diverzitě cévnatých rostlin. V Altajském zapovědniku nacházíme 1400 druhů, které představují 70% altajské flory. Sedmnáct procent z nich je endemických a 60 druhů představuje endemity vzniklé v Pleistocénu. Tato míra endemismu je vyšší než v Pyrenejích (5% rostlin je endemických) a v Alpách (se 7% endemitů). Navíc, Altaj je hlavním centrem diverzity rostlin severní Asie a je proto označován i za celosvětově důležité území.

Co se týče druhového složení, centrální části Altaje a Západního Sajanu jsou tvořeny otevřenou parkovitou krajinou s roztroušenými jehličnatými lesíky, v nichž převládá modřín (Larix sibirica), limba (Pinus sibirica) a smrk (Picea obovata) (Obr.1). Kolem alpínské hranice lesa se limbové lesíky střídají s keříčkovou tundrou, ve které převládá nízká bříza Betula rotundifolia, opět velmi blízký příbuzný evropského druhu Betula nana (Obr. 2). Modřín je naopak častější v suchých oblastech s teplejšími léty, zejména v horských kotlinách. Ostatní části krajiny porůstá suchá step, ve které převládají úzkolisté trsnaté trávy, například kavyl vláskovitý (Stipa capillata) a kostřava walliská (Festuca valesiaca), a hojné jsou různé druhy pelyňků (Artemisia spp.) a rostlin z čeledi merlíkovitých (Chenopodiaceae). Běžně zde rostou druhy, které se dnes ve střední Evropě vyskytují jen na několika málo lokalitách a považují se za relikty glaciální sprašové stepi, např. chvojník dvouklasý (Ephedra distachya), tráva žitňák hřebenitý (Agropyron pectinatum) a merlíkovité rostliny bělostník růžkatý (Krascheninnikovia ceratoides) a bytel rozprostřený (Kochia prostrata).

Zachování fauny na jižní Sibiři zřejmě umožnila právě velká heterogenita tamní krajiny i vegetace – rozmanité kontakty stepi, pouští, listnatých lesů, tajgy a alpínské tundry se zde udržely i v holocénu. Recentní druhy savců se navzdory trvalému lidskému osídlení udržely na Altaji téměř až do současnosti.

Pokud se posuneme o jednu trofickou úroveň výše, tedy k různým herbivorům, narazíme i zde na velkou diverzitu a některé významné druhy. Většinou se jedná o malé hlodavce, se kterými jsme se setkávali denně. Nejběžnějším zvířetem je bezpochyby sysel (Spermophilus undulatus, Obr 3), v těsném závěsu se svištěm (Marmota sp.). Na některých místech jsme se hojně setkávali i s pišťuchami (Ochotona sp. Obr. 4). Větší a velká zvířata žijí ale tak skrytě a mají tak velkou únikovou vzdálenost, že jsme k jejich pozorování neměli příliš příležitostí. Častěji než s nimi samotnými jsme se proto setkávali spíše s jejich  pobytovými stopami. Seznam všech zaznamenaných druhů savců jsme shrnuli do tabulky a přidali popis biotopů (Tab. 1). Pravděpodobně nejdůležitějšími herbivory (z pohledu potravního řetězce) jsou velcí kopytníci – kozorožci (Obr.5), argali a marali.

My jsme se blíže zaměřili na populace kozorožce a mapování jejich výskytu. Na základě různých sčítání jsme došli k tomu, při populační hustotě 4,05 kozorožce/km2 bude velikost populace na zájmovém území 5970 zvířat, tj asi 706 stád kozorožců. Z loveckých zpráv a seznamů zastřelených zvířat jsme zjistili, že v Kos Agacskem rajonu je ročně odstřeleno 5500 kozorožců. Naše zájmové území tvoří cca 20% Kos Agacskeho regionu a počítáme tedy s tím, že na naše území připadá 1045 zastřelených kozorožců ročně. Pro populaci je ale únosná roční ztráta 10% populace, což odstřel tedy dvakrát převyšuje.

Dále jsme se pokoušeli zjistit, jaký vliv má nadměrná pastva na našem území a zda také neohrožuje populace kozorožce. Z průměrné spotřeby biomasy kozorožce na den a průměrné biomasy vytvořené na daném území jsme došli k tomu, že oblast uživí 49205 kozorožců. Jako možné kompetitory jsme počítali ovce, koně a kozy, kteří spotřebují cca 7%  celkově vytvořené rostlinné biomasy a pasení tak nepředstavuje faktor ovlivňující počet kozorožců.

Na těchto velkých kopytnících je potravně závislý jedno z nejkrásnějších a nejvzácnějších zvířat zde žijících –  levhart sněžný (celosvětově ohrožený druh, IUCN, 1996). Právě pro něj hraje  Altaj klíčovou roli v ochraně. Jeho populace žijící na poušti Gobi a na Altaji představuje zdrojovou populaci šířící se do okolí a směrem na jižní Sibiř do Kazachstánu, Číny a Mongolska.

Levhart sněžný (Obr. 6) žijící v naší oblasti váží v průměru 40 kg (a je o cca 8 kilo lehčí něž jeho Himalájský druh) a měří mezi 75-130 cm (bez ocasu). V naší oblasti je jeho hlavní potravou kozorožec a ovce argali. Nepohrdnou však ani různým chovaným zvířectvem, jako jsou domácí kozy a ovce. Jeho menší potravou jsou pak svišti (Marmota), zajíci (Lepus), velekuři (Tetraogallus) a orebice čukar (Alectoris chukar, Obr. 7). V létě se levharti zdržují zpravidla pod hranicí lesa mezi 2700-6000 m.n.m.. V zimě se pak přesouvají trochu níže, do míst kolem 2000 m.n.m. Po celou dobu žijí ve striktně definovaném domácím území, které agresivně brání. Území jednoho levharta bývá od 12 km2 do 40 km2 a na 100 km2 bylo nalezeno maximálně 5 zvířat. Toto území však bylo výjimečně bohaté na potravní zdroje. Nezřídla lze najít 5 jedinců na ploše o 1000 km2. V našem zájmovém území jsme zkoušeli spočítat, kolik levhartů by území uživilo. Z průměrné hmotnosti levharta sněžného, z potřebné hmotnosti potravy a dostupné potravy v podobě kozorožců jsme došli k počtu 39 jedinců na celém zájmovém území. Dále jsme zmapovali vhodná území (s vhodnou nadmořskou výškou, sklonem a porostem a dostupnou potravou) a na mapě vynesli jeho potenciální rozšíření (obrázek nemůže být bohužel publikován zde kvůli autorským právům jiného časopisu).

Z našich vegetačních mapování (Obr.8) a výzkumu dostupné potravy a přijímané potravy vyplývá, že největší hrozbou pro populaci levharta sněžného je nadměrný odstřel kozorožce, který zde probíhá i přes současnou ochranu. Navíc se zdá, že Ukokský levhart byl již v minulosti dotlačen ke zmenšení lovené potravy, neboť Himalájský druh nikdy neloví tak malou potravu jakou jsou velekuři a svišti a i ti na Ukoku prokazatelně mizí. S porovnání s minulými léty jsme zaznamenali jejich 30% pokles. Svišti (Obr. 9) a velekuři jsou totiž taktéž hojně loveni jako potrava pro lidi. Dvojnásobně vyšší než udržitelný odstřel kozorožce je pak zvláště alarmující. Plánovaná stavba dálkového potrubí (a s ním spojená výstavba pozemní komunikace, Obr.10) by mohla populace také ohrozit, protože z našeho mapování vyplývá, že protíná území výskytu levharta sněžného a kozorožce sibiřského a jejich migrační cesty do Mongolska a Kazachstánu.